ISIL najavio rat Hamasu

Egipatsko krilo ISIL-a objavilo je rat palestinskoj organizaciji Hamas u novom propagandnom video uratku koji prikazuje egzekuciju muškarca za kojeg ISIL navodi da je palestinski militant Hamasa.

Još u srpnju 2015. godine ISIL je objavio video u kojem najavljuje da će svrgnuti „tirane iz Gaze“ zbog navodne nedovoljne vjerske fanatičnosti i nedostatka religijske vladavine u toj palestinskoj enklavi.

[do_widget id=text-53]

Novi video, objavljen u srijedu, prikazuje muškarca u narančastom kombinezonu kako kleči na koljenima okružen zamaskiranim i naoružanim muškarcima.

Nakon kratkotrajnog monologa jedan od ISIL-ovaca puca zarobljeniku u glavu. Video navodi da će ISIL poraziti Hamas zato što je palestinska organizacija navodno „dopustila Trumpu da proglasi Jeruzalem glavnim gradom Izraela“, kao i zbog napada na salafističke skupine u Gazi.

Propagandni video također prikazuje fotografije bivšeg Hamasovog vođe Khaleda Meshaala i iranskog vjerskog vođe ajatolaha Ali Khameneija, kojima se ISIL osim putem također prijeti. Iran je proteklih godina logistički potpomagao Hamas, a Hamasovi borci nerijetko su sudjelovali i u borbama protiv ISIL-a kao dobrovoljci u Siriji.

IZVORNewsweek