Nadia Murad, koju je ISIL oteo i držao kao seksualnu robinju, objavila je svoju autobiografiju u kojoj opisuje patnje koje je proživjela u rukama terorista. Ona pripada narodu Jezida, koji su posebno proganjani od strane sunitskih ekstremista poput ISIL-a.

U svojoj knjizi opisuje svoju životnu priču, poglavito razdoblje nakon 2014. godine kada je ISIL zauzeo njezino selo, te ju odveo u Mosul kao seksualnu robinju, koju je kasnije spasila jedna iračka obitelj i odvela na sigurnost.

No ona naravno nije jedina žrtva ISIL-ove trgovine robljem, predviđa se da je oko 7.000 jazidskih žena i djevojaka završilo u ISIL-ovom zarobljeništvu nakon što je ISIL proširio svoje područje vladavine na velike dijelove Sirije i Iraka.

Irački aktivist za ljudska prava Hussein al-Hansuri tvrdi da unatoč činjenici da su iračke snage oslobodile gotovo čitavu zemlju od ISIL-ovih militanata, ISIL, odnosno ono što je preostalo od njega, i dalje drži u zarobljeništvu dio jazidskih žena i prodaje ih kao seksualne robinje, a cijene variraju od deset do dvadeset tisuća dolara. Mlade djevojke u dobi od 11 do 20 godina postižu najviše cijene.

Jazitkinje su posebno cijenjene na tom tržištu, zbog svog etničkih, odnosno rasnih karakteristika, posebno plave kose i zelenih ili plavih očiju, što je u arapskom svijetu rijetkost.

Hussein Qaidi iz Centra za pomoć otetim Jazidima, izjavio je da je od vremena otvaranja centra 2014. godine do danas, 3.178 Jazida iz Iraka i Sirije izbavljeno iz ropstva, od čega 1.128 žena i djevojaka. Prema njegovim riječima, još se barem tisuću ljudi i dalje nalazi u terorističkom zarobljeništvu.