Dva spremnika s klorom završila su u rukama terorista ISIL-a nakon što su njihovi pripadnici napali sjedište Al-Nusre na sjeveru Sirije, pritom ubivši nekoliko militanata i pripadnika takozvanih Bijelih kaciga.

Rusko ministarstvo obrane izvjestilo je o napadu u srijedu, optuživši zapadne zemlje koje podupiru pobunjenike u Siriji, da su indirektno pomogli tome da teroristi dođu do kemijskog oružja.

Neodgovorno ponašanje zapadnih zemalja dovelo je do te situacije, zbog čega su opasne kemikalije dospjele u ruke terorista Islamske Države, čije ponašanje nije moguće predvidjeti“, izjavio je ruski general Vladimir Savchenko.

Rusija je još ranije optužila pobunjenike i njihove zapadne saveznike da pripremaju lažni napad kemijskim oružjem s ciljem podmetanja i optuživanja sirijske vojske.

Prema navodima, u utorak je ekstremistička skupina povezana s ISIL-om napala sjedište Jabhat al-Nusre, sada poznate pod imenom Hayat Tahrir al-Sham. Teroristi su uspjeli doći u posjed dva spremnika klora, pritom ubivši četiri militanta Al-Nusre i dva člana kontroverznih Bijelih kaciga.

Ove optužbe Moskve odbacili su Washington i njegovi saveznici, te ujedno optužili sirijsku vlast da priprema kemijski napad na civile.

IZVORRT