ISIL stvara sekundarno uporište u jugoistočnoj Aziji

Militanti ISIL-a, odnosno njihov filipinski ogranak Abu Sayaf i ekstremistička skupina Maute, imaju za cilj stvaranje Islamske Države u jugoistočnoj Aziji. U posljednjem udaru koji su izveli, radikalni islamisti zauzeli su tri četvrtine grada Maute na južnom filipinskom otoku Mindanao.

Postoje osnovane sumnje da drže kršćane u tom većinski muslimanskom gradu kao taoce i živi štit uslijed reakcije i protunapada vladinih snaga.

U utorak su policijske snage pokušale izvesti raciju i uhititi vođu terorističke skupine, Isnilona Hapilona, u akciji koja je neslavno završila uslijed neočekivanog dolaska pojačanja teroristima. Islamisti su uskoro zauzeli nekoliko bitnih punktova u gradu, zauzeli zatvor i oslobodili zatvorenike, napali policijsku postaju i crkvu, a zastave ISIL-a počele su se vijoriti diljem grada.

Donedavno to je bila samo lokalna teroristička skupina. No sada, islamisti iz Malezije i Indonezije, kojima je Bliski istok predaleko, dolaze na filipinski otok Mindanao i priključuju se lokalnim islamističkim skupinama s ciljem da Mindanao pretvore u islamski kalifat.

Filipinska vlada poslala je specijalne snage, oklopni vojni bataljun i helikoptere u pokušaju suzbijanja pobune nakon što je predsjednik Duterte proglasio izvanredno stanje na tom otoku. Duterte je pritom oštro poručio islamistima: „Ako tražite otvoreni sukob, umrijet ćete.

Autor: Tribun