Teroristička skupina Islamska država priopćila je kako su njezini pripadnici u petak izvršili samoubilački napad na šijtsku džamiju u južnom Afganistanu u kojem je poginulo 47 ljudi, a na desetke je ranjeno.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na džamiju Fatimiya u provinciji Kandahar u priopćenju, koje je na društvenim mrežama distribuirala novinska agencija Amaq.

U priopćenju se nalaze imena dvojice muških bombaša samoubojica, u kojima se kaže da su prvo pucali i ubili stražare na ulazima u džamiju. Nakon toga je jedan od napadača detonirao eksploziv na ulazu u džamiju, dok se drugi raznio u zgradi, dodaje se.

To je drugi veliki napad ISIS-a otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu sredinom kolovoza usred povlačenja američkih trupa iz zemlje. Prošlog je tjedna teroristička skupina gađala šijtsku džamiju u sjevernom gradu Kunduzu, ubivši 46 ljudi, a ozlijedivši 143 osobe.

Afganistanski ogranak Islamske države, poznat kao ISIS Khorasan Province (ISIS-K), ranije je bio aktivan uglavnom na istoku zemlje, ali ova nedavna bombardiranja ukazuju na to da grupa proširuje svoje operacije, unatoč obećanjima talibana da će uspostaviti mir i sigurnost u zemlji.

Pretpostavlja se da je napad u Kandaharu posebno bolan za talibane jer se provincija smatra duhovnim središtem grupe.

ISIS-K je stajao iza samoubilačkog napada ispred zračne luke Kabul 26. kolovoza tijekom kaotične evakuacije SAD-a i saveznika iz Afganistana. U velikoj eksploziji i naknadnoj pucnjavi poginulo je 13 američkih vojnika i preko 160 afganistanskih civila.

Američke su snage na napad odgovorile zračnim napadima na ciljeve IS -a u istočnoj provinciji Nangarhar i napadom bespilotnih letjelica u Kabulu koji je namjeravao ciljati terorista, no na kraju je ubijeno 10 civila, od kojih je sedmero bilo djece.