Iskustva iz SAD-a: Legalizacijom marihuane porastao broj korisnika među mladima

1414712049020_wps_2_bfr1pk_cropped_view_of_tw

Najnovije istraživanje potvrdilo je da legalizacijom marihuane, tinejdžeri počinju smatrati kako ona nije štetna za zdravlje.

U SAD-u je marihuana dozvoljena za „rekreacijsku upotrebu“ u šest saveznih država, dok je savezna država Washington, gdje se istraživanje provelo, u postupku dekriminalizacije zajedno sa još 28 saveznih država.

Istraživanje se fokusiralo na to kako se dekriminalizacija odražava na društvene promjene i odnos prema toj drogi kod mladih.

U razdoblju između 2010. i 2015. godine, tinejdžeri u Washingtonu s vremenom su sve manje percipirali marihuanu kao štetnu. Posljedično je među njima rasla i konzumacija marihuane.

U razdoblju od pet godina u istraživanju su sudjelovala 253.902 tinejdžera između 13 i 18 godina starosti. Svima im je postavljeno pitanje koliko smatraju da je marihuana štetna, te jesu li ju konzumirali u proteklih mjesec dana.

Washington je sa postupkom legalizacije započeo 2012. godine, što je istraživačima omogućilo pratiti promjenu odnosa mladih prema toj drogi. Između 2013. i 2015. godine, 14 posto manje trinaestgodišnjaka smatralo je marihuanu štetnom. Istovremeno, broj petnaestgodišnjaka koji su ju smatrali štetnom opao je za 16 posto.

Istovremeno je 2 posto više trinaestgodišnjaka koristilo marihuanu, te 4 posto više petnaestgodišnjaka, u odnosu na prijašnje godine.

Pobornici legalizacije, osim toga što lažno tvrde da marihuana nije štetna, zagovaraju tezu da legalizacijom ona postaje manje interesantna mladima, jer „nešto što je legalno, nije cool“. No, istina je ta da legalizacija bilo čega, pa tako i marihuane, samo daje dodatnu podršku mladima da misle kako je to dobro i bezopasno.

Izvor: RT, Tribun