Islamist Mohyeldeen Mohammad želi otići iz Norveške, ali mu vlasti to ne dopuštaju

untitled-3
Foto: Frode Hansen, VG

Mohyeldeen Mohammad (30) je vrlo poznati islamist koji živi u gradu Larvik. U razgovoru za novinski list Morgenbladet, Mohammad je izjavio kako mrzi Norvešku te kako bi želio otići iz zemlje i nikada se ne vratiti. No, tu nastaje problem.

Abid Raja rekao je za NRK da ja volim Norvešku. To nije istina. Ja mrzim Norvešku,“ rekao je Mohammad za list Morgenbladet.

Mohammada je nedanvo privela državna služba sigurnosti (PST) zato što je Abidu Raji, zastupniku Liberalne stranke, slao prijeteće poruke.

Želim emigrirati istog trena. Oni tvrde da sam prijetnja. Pustite me da odem! Više puta sam pokušao, ali me vlasti zaustavljaju, uhićen sam po naredbi iz Norveške i vraćen natrag. Ako me pustite, rado ću baciti državljanstvo u smeće.

Norveška vlast je nepravedna. Nemamo ista prava kao i ostalo stanovništvo. Iako nisam počinio nikakvo kriminalno djelo, nije mi dopušteno putovati.

Mohammad također navodi kako želi s vlastima sklopiti dogovor oko odlaska.

U kolovozu je pokušao otići u Tursku, ali tvrdi da je poslan natrag jer su norveške vlasti tražile da ga vrate u Norvešku.

Mohammad tijekom svog boravka u Siriji (Izvor: tv2.no)

Kada govorimo o mirnom životu i prakticiranju nečije vjere, tada ne možete živjeti u Norveškoj. Previše je prepreka.

Norveška je demokratska zemlja, ne slaže se s pravilima Alaha. Islam nije samo ograničen na našu privatnost, on se odnosi na sve, društvenu strukturu, što odjenuti, kome ste lojalni, tko su vam neprijatelji. Biti Norvežanin i musliman, nije usklađeno,“ kaže Mohammad.

Direktor za komunikacije pri PST-u, Trond Hugubakken, rekao je kako ne želi komentirati Mohammadov slučaj, ali je rekao da ljudi koji žele napustiti Norvešku, mogu to slobodno učiniti.

Mohamad je inače rođen u Engleskoj, a potječe iz iračke obitelji. U Norvešku je došao s tri godine,a smatra se jednim od najradikalnijih i najutjecajnijih osoba u islamskom pokretu u Norveškoj. Javnosti je postao poznat 2010. kada je upozorio na „11. rujna na norveškom tlu“ tijekom žalbe na karikature proroka Muhameda koje su bile izložene na jednom trgu u Oslu.

Godine 2012., Mohammad je otputovao u Siriju, odakle je objavljivao fotografije sebe kako drži oružje. Posljednjih godina se primirio sve dok nije poslao prijeteće poruke Raji, u kojima ga je nazvao „prljavom svinjom,“ te „sramotom za Pakistance i muslimane.

Unatoč tome što se borio na strani terorističke skupine Islamske Države, te unatoč tome što ga se smatra otvorenom međunarodnom prijetnjom, Mohyeldeen Mohammad je i dalje slobodan čovjek u Norveškoj.

Drugim riječima, norveške vlasti smatraju ga potencijalno opasnim zbog međunarodnog terorizma, ali ga navodno drže pod kontrolom u Norveškoj.

Izvor: Norway Today, Morgenbladet, Tribun