Islamska Država odgovorila papi: „Naš rat je vjerski i mi te mrzimo“

islamic state
Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP / Getty Images

Teroristička skupina Islamske Države javno je objavila kako odbacuju tvrdnje pape Franje koji je izjavio kako rat koji vode islamski teroristi nije vjerski. Prema izjavi terorista, njihova motivacija za terorizam je isključivo vjerska i poduprta je Allahom i Kur’anom.

U najnovijem izdanju Dabiq-a, propagandnog magazina Islamske Države, ISIS kritizira papu zbog njegovog naivnog pisanja i uvjerenja da muslimani žele mir i da je islamski teror isključivo ekonomski motiviran.

Ovo je božanski odobren rat između muslimanske nacije i nacija nevjernika,“ stoji u članku naslovljenom „Uz mač.

Islamska Država direktno napada Franju zbog tvrdnje da su „autentični islam i pravilno čitanje Kur’ana suprotni bilo kakvom obliku nasilja,“ te uz to tvrde da čineći to, „Franjo nastavlja skrivanje iza varljivog vela ‘dobre volje’, skrivajući svoje stvarne namjere smirivanja muslimanske nacije.

Papa Franjo „bori se protiv stvarnosti“ u svojoj nakani da prikaže islam kao religiju mira, stoji u članku, nakon čega slijedi poziv svim muslimanima da podignu mač džihada, što je „najveća obveza“ istinskog muslimana.

Unatoč očitoj vjerskoj prirodi napada, u članku stoji, „mnogi ljudi u križarskim zemljama izrazili su šok, pa čak i gađenje prema tome da vodstvo Islamske Države ‘koristi vjeru kako bi opravdalo nasilje’.

Doista, vođenje džihada – širenje vladavine Allaha mačem – obveza je koju pronalazimo u Kur’anu, riječi našeg boga,“ piše u članku.

Krv nevjernika mora se proliti. Naredba je jasna. Ubijte nevjernike, kao što je Allah rekao, ‘Zatim ubijte politeiste gdje god da ih nađete’.

Islamska Država također je reagirala na papin opis nedavnih djela islamskog terora, kao „besmislenog nasilja,“ inzistirajući kako tu nema ničeg besmislenog.

Suština je u tome da doista postoji pjesma našem terorizmu, ratovanju, bezobzirnosti i brutalnosti,“ izjavljuju, dodajući da je njihova mržnja prema kršćanskom Zapadu apsolutna i neumoljiva.

Činjenica je, čak i ako nas prestanete bombardirati, zatvarati, mučiti, omalovažavati i uzurpirati naše zemlje, mi ćemo vas nastaviti mrziti zbog toga što naš primarni razlog zašto vas mrzimo neće nestati sve dok ne prigrlite islam. Čak i ako plaćate jizyah [porez za nevjernike] i živite pod vlašću islama u poniženju, mi ćemo vas nastaviti mrziti.

Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji, papa Franjo rekao je novinarima da je svijet u ratu. „Ali to nije stvarni rat, to nije vjerski rat,“ rekao je naivno papa.

To je rat za interese, za novac. Rat za prirodne resurse i za vlast naroda. Svaka vjera želi mir,“ rekao je papa.

Izvor: Breitbart London / Tribun