Islamska Država radikalizirala 2.000 tinejdžera u Francuskoj

57e5610fc36188bf5e8b45f3

Oko 2.000 tinejdžera radikalizirano je putem propagande Islamske Države u Francuskoj, stoji u izjavi obavještajnog dužnosnika sa kojim je razgovarao Le Figaro, dodajući da je sve veći broj djevojaka koje prihvaćaju radikalnu džihadističku ideologiju.

Od početka godine, obavještajne službe identificirale su 1.954 mladih djevojaka i mladića kao simpatizere terorističke organizacije koja sebe naziva Islamska Država (ostali nazivi uključuju ISIS i ISIL).

Sedamnaest mladića s francuskim državljanstvom poginulo je boreći se kao džihadisti u Siriji i Iraku. Pored toga, njih 37 je nedavno uhićeno u Francuskoj pod optužbama vezanim za ekstremizam i terorizam.

Još jedan trend koji zabrinjava je sve veći broj mladih djevojaka koje simpatiziraju teroriste Islamske Države.

Džihadisti regrutiraju mladež koja ima određene psihološke i društvene probleme, poteškoće u školi, ili prolaze kroz teške okolnosti poput rastave roditelja. Takve osobe su osjetljive i podložne utjecajima.

Samo u prvom tjednu ovog mjeseca, četiri mladića su u Francuskoj uhićena zbog pokušaja pristupanja Islamskoj Državi. Sve ih je regrutirao Rashid Kassim, 29-ogodišnjak iz Francuske, koji ih je kontaktirao putem društvenih mreža i nagovarao da izvedu teroristički napad.

Ranije ovog tjedna, francuski ministar unutarnjih poslova, Bernard Cazeneuve, izjavio je da je teroristička prijetnja veća nego ikad. Dodao je da je 300 ljudi uhićeno u Francuskoj zbog veza sa terorističkim aktivnostima od početka ove godine.

Izvor: RT