Vodeća islamska organizacija u Francuskoj objavila je u ponedjeljak kako diže tužbu protiv Facebooka i YouTubea zbog toga što se snimka novozelandskog terorističkog napada prenosila putem njihovih platformi.

Francusko vijeće muslimanske vjere (CFCM) navodi kako je teroristički napad na dvije džamije na Novom Zelandu napadač Brenton Tarrant javno prenosio punih 17 minuta, prenosi RT.

Snimke napada mogle su se naći na Facebooku, Twitteru, YouTubeu, Instagramu i Whatsappu još nekoliko sati nakon napada, unatoč revnom uklanjanju istih s ovih mreža.

Vijeće je priopćilo kako tuži francuske podružnice Facebooka i YouTubea zbog „emitiranja poruke nasilnog sadržaja koji podržava terorizam, ili je takve prirode koja bi mogla ozbiljno kršiti ljudsko dostojanstvo te koju bi mogao vidjeti maloljetnik,“ stoji u tužbi. Nepoznato je zašto mete tužbe nisu i podružnice svih drugih platformi.

U slučaju presude u korist CFCM-a, odgovorne osobe mogu se kazniti zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine te novčanom kaznom do 75.000 eura.

Facebook tvrdi u svoju obranu da je uklonio 1.5 milijuna videa koji su prikazivali snimku napada u Christchurchu.

Američki kongresni odbor prošlog je tjedna pozvao više rukovoditelje Facebooka, YouTubea, Microsofta i Twittera da objasne širenje ovog videa. Odbor za nacionalnu sigurnost čak je zatražio masovno filtriranje fotografija koje prikazuju nasilne scene u video snimci.

Kao prikaz paradoksa koji je nastao nakon napada, donosimo vam video trailera za jedan film, dostupan na YouTubeu još od 2014. godine. Riječ je o uznemirujućem sadržaju. Vama prepuštamo zaključke.