Islamski ekstremisti čine 82 posto zatvorenih terorista u Europi, pri čemu se danas u zatvorima diljem starog kontinenta nalazi više terorista nego ikad prije.

Međunarodni centar za proučavanje radikalizacije (ICSR) otkrio je da velika većina od 1405 zatvorenih terorista u Europi čine islamski ekstremisti. Zemlja s najvećim brojem takvih je Francuska, s čak 548 islamista, dok ih je u Španjolskoj 329, a u Njemačkoj 292 te u Britaniji 238.

Ukoliko se u promatranje uzmu i oni zatvorenici koji su pod nadzorom zbog svoje radikalizacije, tada se brojka penje na 3027. ICSR ističe da je 54 posto njih ušlo u zatvore zbog uobičajenih kriminalnih djela, dok su se radikalizirali unutar zatvora.

Ove brojke ujedno su i najveće ikad zabilježene kada su u pitanju zatvoreni teroristi u Europi tijekom proteklih 20 godina.

Dodajmo da je u Francuskoj također drastično porastao broj zatvorenika općenito, i to za 500 posto od 2014., kada je u zatvorima bilo 90 islamskih ekstremista. U istom razdoblju broj zatvorenih terorista u Britaniji se udvostručio.

Istovremeno, broj „desničara“ među zatvorenim teroristima je jedva 7 posto, iako masmediji neprekidno siju laži o tobožnjoj „desničarskoj“ prijetnji ili „desničarskom“ nasilju.


Europol: Tijekom 2019. u Europi uhićeno 436 islamskih terorista, 111 marksističkih ekstremista i jedva 21 „desničar“