Islandska pop skupina Hatari počinila je prekršaj kršeći televizijska pravila kada su tijekom natjecanja za pjesmu Europe u Tel Avivu (!) pokazali palestinsku zastavu.

Islandska državna televizija (RUV) kažnjena je od strane organizatora Eurovizije (ESC). Naime, u finalu natjecanja u Tel Avivu islandski predstavnici iz grupe Hatari istaknuli su palestinsku zastavu pred kamerama kada su očitavani rezultati glasovanja, javlja SVT.

Osiguranje je tom prilikom zaplijenilo zastavu.

Prema priopćenju Europske radiotelevizijske unije (EBU), Hatari je tim činom prekršio pravila.


Židovska organizacija zaprijetila Islandu medijskim ocrnjivanjem i uništenjem turizma ako usvoji zabranu obrezivanja


Iako se na svim natjecanjima Eurovizije mogu vidjeti na desetci zastava različitih zemalja, palestinska zastava očito je zabranjena u zemlji koja se zove Palestina. Začudo, Palestinci nisu imali svog predstavnika na natjecanju.

Zanimljivo je da visina kazne za RUV nije objavljena iako su se s islandske radiotelevizije odlučili žaliti te kaznu još nisu platili.

Članovi skupine Hatari našli su se na udaru kritika jer su otvoreno govorili protiv Izraela koji kontinuirano vrši etničko čišćenje. Unatoč činjenici da su vanjštinom podsjećali na sadomazohiste, članovi skupine nisu zadobili jednaki tretman kao primjerice Conchita Wurst. Razlog tome je više nego očit.