Island odbio kineski pokušaj kupnje zemljišta te uvodi zakon koji će štititi turistička središta od mogućnosti kupnje

© Pinterest

Islandske vlasti blokirale su pokušaj kineskog milijardera da kupi 300 kvadratnih kilometara divljine na tom otoku. Razlog ovom potezu je strah od osnivanja strateške točke Kine u sjevernom Atlantiku.

Islandski ministar unutarnjih poslova, Ögmundur Jónasson, odbio je prijedlog kineskog milijardera Huanga Nuboa, izjavivši kako bi njegovo usvajanje bilo kršenje pravila ulaganja za ne-europske tvrtke. Stvarajući izuzetke od zakona u ovom slučaju bi značilo „opasni presedan,“ rekao je Jónasson za Financial Times.

Jónasson je također prigovorio „vatrenoj prodaji“ imovine u trenucima slabosti njegove zemlje koja se našla u dugovanjima. „Kada je nacija u nevolji i njena valuta slaba, to je vrijeme kada se treba čuvati onih koji će jeftino pokušati kupiti naše nacionalne resurse,“ izjavio je.

Ministar, koji je uložio veto protiv želje svojih kolega iz vlade, prethodno je upozorio na „međunarodne posljedice“ kupovine zemlje od strane Kine. Huang je planirao kupljeni dio Islanda iskoristiti za gradnju odmarališta s golf terenima i mogućnostima leta balonima. Područje koje je namjeravao kupiti je pusto, ali se javnost uzbunila zbog činjenice da je ono vrlo blizu izvorima podzemnih voda.

Prema Huangovim tvrdnjama, ovaj potez navodno će dati negativan odjek prema kineskim investitorima, no očigledno nekima nije toliko bitan novac, koliko spoznaja da žive na svojoj zemlji koju ne namjeravaju olako prodati.

Huang je inače na ideju došao zbog činjenice da je tijekom studija u Pekingu bio cimer s jednim islandskim studentom. Nakon diplomiranja, Huang je radio za propagandni odjel kineske Komunističke stranke. Island je posjetio prvi put tek prošle godine, te tvrdi kako se zaljubio u tamošnji krajolik na prvi pogled. Ipak, tamo gdje vlada iskrena ljubav, novac ne igra ulogu.

Ironično, bivši ministar financija Islanda, Jon Baldvin Hannibaldsson, postavio je zanimljivo pitanje kojim je dosta toga rekao o samom sebi i općenito o političkom vodstvu: „Koga bi ste preferirali da vodi veliku islandsku farmu: pisca poezije, ljubitelja prirode i kineskog poduzetnika, ili jednog od naših domaćih kriminalnih vikinških napadača. Za mene postoji samo jedan odgovor.