Island odlučio zabraniti obrezivanje dječaka

Foto: Nils Thies / Global Look Press

Islandski parlament iznio je zakonski prijedlog kojim bi se zabranilo obrezivanje dječaka, a kazna bi mogla biti i do šest godina zatvora.

Članovi barem pet parlamentarnih stranaka poduprli su zakonski prijedlog kojim bi se „oštećivanje ili narušavanje zdravlja djece i žena uklanjanjem spolnih organa, u cijelosti ili djelomično, kaznilo sa šest godina zatvora“.

Zakon otvoreno odbacuje mogućnost prilagodbe obrezivanju na temelju vjerskih razloga. „Iako je svakako pravo roditelja da djecu odgajaju u vjerskom duhu, to pravo ne nadilazi prava djeteta.

Obrezivanje uključuje trajnu intervenciju na djetetovom tijelu koja može uzrokovati ozbiljnu bol, a takve operacije uključuju opasnost od pojave infekcije i drugih problema“, stoji u objašnjenju zakonskog prijedloga.

Djeca mogu sama odabrati izvršenje spomenute procedure kad navrše 15 godina.

Žensko obrezivanje protuzakonito je na Islandu od 2005. godine, no do sada nije postojao zakon koji se tiče muškog obrezivanja. Stopa obrezanih muškaraca na Islandu je vrlo mala, najvjerojatnije s ozbirom da ta zemlja ima mali udio muslimana i Židova u svom društvu.