Island ponovno službeno štuje nordijske bogove?

Norse_gods_Asatru-_3185488b

Po prvi put još od vremena Vikinga, Islanđani javno štuju klasične nordijske bogove poput Odina, Thora, Freye, u javnom hramu izgrađenom u njihovu čast. Štovanje bogova nordijskog panteona postala je službeno priznata religija točno 973 godine nakon preobraćenja Islanda na kršćanstvo.

Islandska udruga Asatruarfelagid, koja promiče štovanje nordijskih bogova, pod vodstvom Hilmara Orn Hilmarssona, sakupila je dovoljno donacija i prikupila dozvole od vlasti za izgradnju prvog takvog hrama u posljednjih 1000 godina.

Profesor Luke Timothy Johnson sa sveučilišta Emora kaže kako su rani kršćani često interpretirali poganske bogove kao demone: „Kršćanska misija sebe je uvijek pozicionirala kao spasilačku operaciju, kao da su nekršćani doista pod utjecajem demona… Nemoguće je čitati primjerice osvrte Marka Aurelija i ne prepoznati profinjeni oblik religijskog izričaja… Nemoguće je ne prepoznati da su poganska vjerovanja sve samo ne demonska. To je doista oblik religijskog izričaja od kojeg možemo puno naučiti, a u najmanju ruku ga trebamo poštivati.“

Islandski nordijski hram održavati će službene ceremonije poput vjenčanja i pogreba, te će biti ukopan u brdo koje se nalazi iznad islandskog glavnog grada Reykjavika. Hilmarsson kaže da cilj njegove udruge nije stvoriti sukobe sa kršćanskom tradicijom, već jednostavno njegovati islandsku kompleksnu duhovnu prošlost.

Ne vjerujem da itko doista vjeruje kako jednooki muškarac naokolo jaše osmeronogog konja. Mi prepoznajemo te priče kao pjesničke metafore i manifestacije sila prirode i ljudske psihologije“, kaže Hilmarsson.

Članstvo u Asatruarfelagidu utrostročilo je u posljednje vrijeme, trenutno ima 2.400 članova, od ukupne populacije Islanda koja broji 330.000 stanovnika.

Izvor: The Telegraph