Island je jedna od rijetkih zemalja civiliziranog svijeta u kojem je dopušteno posjedovanje vatrenog oružja, uz obvezne detaljne testove.

Na ogromnom otoku danas živi tek oko 330.000 ljudi. Međutim, Island nije vidio ubojstvo vatrenim oružjem još od 2007, dok su se tek 4 ubojstva dogodila u proteklih 20 godina.

Dakako, do oružja se ne dolazi tek tako. Priprema za kupnju oružja na Islandu je detaljna i opsežna. Predavanja obuhvaćaju povijest razvoja i upotrebe oružja, mehaniku oružja, poznavanje zakona, metode lova i sigurnost rukovanjem.

Kandidati također moraju proći detaljan liječnički pregled te biti psihofizički u dobrom stanju. Također se sastaju sa šefom policije s kojim razgovaraju o tome zašto žele posjedovati oružje, a nakon čega slijede i sigurnosne provjere kako bi se utvrdilo imaju li kandidati kriminalni dosje.

Nakon svega slijedi ispit kojeg se mora proći s minimalno 75 posto točnih odgovora. Finalni dio je praktične naravi te se odvija u streljani pucanjem u mete.

Za nas bi bilo jako čudno kada biste mogli dobiti dozvolu za kupnju pištolja, a da nemate pojma kako njime rukovati,“ ispričao je Olaf Garðar Garðarsson, 28-godišnji inženjer strojarstva koji namjerava kupiti jednu od automatskih pušaka.

Garðarsson i njegova djevojka, koja također želi posjedovati oružje, pripremaju se za ispit punih 13 mjeseci, a to se odnosi tek na posjedovanje male puške. Za ozbiljnije oružje potrebno je educiranje koje traje i po tri do četiri godine.

Glasnogovornik policije u Reykjaviku Gunnar Rúnar Sveinbjörnsson objasnio je kako Islanđani naprosto poštuju i vjeruju u stroge zakone o oružju, te se toga i pridržavaju.

Sveinbjörnsson je iskazao svoje čuđenje stalnim pucnjavama u SAD-u, gdje su ubojstva vatrenim oružjem svakodnevica.

Ne možemo shvatiti zašto to nije zaustavljeni i zašto se nešto ne učini,“ tvrdi on.

Naime, u mnogim krajevima SAD-a, danas se još uvijek može kupiti poluautomatsko oružje za samo nekoliko minuta i uz tek površne provjere.

Po pitanju posjedovanja oružja, Island je jedan od zanimljivih slučajeva sličan Švicarskoj. Oružje je posvuda, a otprilike jedan komad oružja dolazi na svakog trećeg Islanđanina.

Zanimljivost je i da obična policija nije naoružana na Islandu, izuzev specijalne jedinice Viking. Od 1803., kada je jedinica osnovana, ovaj odred ubio je samo jednu osobu 2013. Čak i tada policija se ispričala obitelji žrtve.