Velike tvrtke koje se bave isključivo „rudarenjem“ kriptovaluta, za svoju bazu iskoristili su Island zbog njegovih geotermalnih osobina, relativno jeftine energije i hladnoće.

Ipak, zbog enormne potrošnje energije koja se koristi za „rudarenje“, Smari McCarthy, član Piratske stranke, došao je na ideju da se „rudarenje“ počne oporezivati.

Pod normalnim okolnostima, tvrtke koje stvaraju profit na Islandu plaćaju određeni iznos poreza vladi,“ izjavio je McCarthy. „Ove tvrtke to ne rade, a mi bismo se morali zapitati bi li trebale.

McCarthy želi potaknuti stanovnike Islanda da razmisle o tome bi li se trebalo regulirati i oporezivati „rudarenje“, odnosno tvrtke koje se unatoč padu vrijednosti Bitcoina i dalje razvijaju.

Trošimo desetke ili možda stotine megawata na proizvodnju nečega što nema izglednu opstojnost i nema stvarnu korist za ljude izvan kraljevstva financijskih špekulacija,“ rekao je.

Pokazalo se kako je potrošnja energije pri „rudarenju“ Bitcoina u sve većem porastu te se predviđa da bi tim tijekom mogla iznositi oko 100 megawata ove godine. Nacionalna agencija za energiju tvrdi da je takva potrošnja veća od potrošnje svih kućanstava na Islandu zajedno.