Island je obavio testiranje jedne desetine svoje populacije na koronavirus, prilikom čega je otkriveno da polovica onih kod kojih je pronađen koronavirus nema nikakve simptome.

Oko 1.600 osoba dijagnosticirano je da su zaražene korona virusom, od čega je do sada bilo samo 7 smrtnih slučajeva, odnosno 0,4 posto onih koji su zaraženi.

Island je krenuo u opsežno testiranje čim većeg broja svojih stanovnika, te je uz pomoć islandske biofarmaceutske tvrtke deCODE genetics, uspio testirati desetinu svoje populacije. Polovica testiranih kod kojih je pronađen virus nisu imali nikakve simptome bolesti, odnosno bili su zdravi.

Usporedbe radi, Velika Britanija testirala je oko 317.000 osoba, u populaciji od 66 milijuna ljudi. Od toga je 74.000 potvrđenih slučajeva zaraze i gotovo 9.000 mrtvih, odnosno 11 posto službeno zaraženih.

Zahvaljujući opsežnom nasumičnom testiranju stanovnika Islanda, gdje se nisu testirali samo oni sa simptomima oboljenja, već se išlo na testiranje što većeg udjela populacije, Island je statistički postao jedna od najzaraženijih europskih zemalja prema broju stanovnika. Istodobno, ostale zemlje testiraju samo one sa simptomima i one koji su bili u kontaktu s oboljelima.