Islandski dužnosnici pridružili su se u nedjelju klimatskim histeričarima u „opraštanju“ od prvog izumrlog ledenjaka na Islandu, pri čemu je još jedan cirkuski događaj okarakteriziran kao „pogreb“ ledene mase.

Ritual, kojem je prisustvovalo stotinjak ljudi, sadržavao je zajedničko recitiranje poezije, trenutke šutnje i žarke političke govore o presudnoj potrebi borbe protiv „klimatskih promjena“, koja je ponovno okrivljena za to što je nestao ledenjak Okjökull, piše Time.

Ceremoniji su prisustvovali islandska premijerka Katrin Jakobsdottir, ministar okoliša Gudmundur Ingi Gudbrandsson i bivša irska predsjednica Mary Robinson. Jakobsdóttir je iskoristila priliku da nestanak ledenjaka pripiše „klimatskoj krizi“.

Vidimo posljedice klimatske krize“, rekla je. „Nemamo više vremena za izgubiti.

Islandski geolog Oddur Sigurðsson službeno je proglasio ledenjak Okjökull neaktivnim 2014. godine kada je utvrdio da se snijeg topi brže nego što se može nakupljati na vrhu, a nije bilo dovoljno pritiska da se ledenjak pokrene. Sigurðsson je u nedjelju „pogreb“ donio i potvrdu o smrti da bi upozorio na „klimatsku krizu“.

Na mjestu „pogreba“ postavljena je i memorijalna ploča na kojoj piše:

Ok je prvi islandski ledenjak koji je izgubio status ledenjaka. U narednih 200 godina očekuje se da svi naši ledenjaci slijede isti put. Ovaj spomenik samo priznaje da znamo što se događa i da znamo što treba učiniti. Samo vi znate jesmo li to uspjeli.

Kolovoz 2019.

415ppm CO2