Sve veći broj dokaza ukazuje da je veća vjerojatnost da će varijanta Omikron zaraziti grlo nego pluća, što znanstvenici vjeruju da može objasniti zašto se čini da je zaraznija, ali manje smrtonosna od drugih verzija virusa.

Šest studija otkrilo je da Omikron ne oštećuje pluća ljudi toliko koliko Delta i druge prethodne varijante Covida. Studije tek trebaju recenzirati drugi znanstvenici.

Rezultat svih mutacija koje čine Omikron drugačijim od prethodnih varijanti je da je možda promijenio svoju sposobnost da inficira različite vrste stanica“, rekao je Deenan Pillay, profesor virologije na University College London.

U suštini, čini se da je sposobniji zaraziti gornje dišne ​​puteve, stanice u grlu. Tako bi se u stanicama tamo lakše razmnožavao nego u stanicama duboko u plućima. Ovo je stvarno preliminarno, ali studije upućuju u istom smjeru.

Ako virus proizvodi više stanica u grlu, to ga čini prenosivijim, što bi moglo objasniti brzo širenje Omikrona. S druge strane, virus koji je dobar u zarazi plućnog tkiva bit će potencijalno opasniji, ali manje prenosiv.

Istraživači s Istraživačke grupe za molekularnu virusologiju Sveučilišta u Liverpoolu objavili su nalaze koji pokazuju da Omicron dovodi do manje teške bolesti kod miševa, prema profesoru Jamesu Stewartu. Rad je pokazao da miševi zaraženi Omikronom gube manje na težini, imaju niže virusno opterećenje i imaju manje tešku upalu pluća.

To je jedan dio slagalice“, rekao je. „Životinjski model sugerira da je bolest manje teška od Delte i izvornog virusa. Čini se da se brže čisti i životinje se brže oporavljaju, a to je povezano s kliničkim podacima koji dolaze.