Istraživanje: Fizički slabiji muškarci više teže egalitarizmu

© YouTube
© YouTube

Prema istraživanju Sveučilišta Brunel iz Londona, fizički slabiji muškarci imaju veću tendenciju simpatiziranja egalitarističkih i socijalističkih ideja. Nasuprot tome, fizički snažniji muškarci više preferiraju kapitalistički ekonomski sustav, neovisno o vlastitim primanjima i općem financijskom stanju.

Istraživanje je provedeno na 171 muškarcu, a starosna dob kreće se između 18 i 40 godina. U tom procesu prikupljene su informacije o njihovim tjelesnim značajkama te fizičkoj spremnosti.

Tijekom istraživanja provjeravano je koliko često sudionici posjećuju teretanu, kakva je njihova financijska situacija te su upitani podržavaju li preraspodjelu imovine i kako gledaju na takozvanu „jednakost.“

Rezultati su pokazali da postoji značajna poveznica između veće fizičke snage i želje za društvenom dominacijom određenih skupina nad drugima. Mišićavi muškarci također su manje skloni podržavanju ekonomske preraspodjele svojstvene komunističkim idejama.

Također se pokazalo da muškarci koji provode veći broj sati u teretani također ne podržavaju egalitarističke ideje. Zanimljivo, čak ni oni fizički snažni muškarci koji imaju manje prihode, ne podržavaju jednaku preraspodjelu prihoda.