Istraživanje: Gotovo pola ispitanih imalo bi seksualne odnose s robotima

Izvor: Instagram / @eves_robot_dreams

Prema istraživanju koje je provela analitička tvrtka Tidio, oko 42% ispitanika imalo bi spolni odnos s robotom. Ipak, samo 39% vjeruje da bi mogli imati romantičnu vezu s umjetnom inteligencijom. Također postoji određena razlika između muškaraca i žena. Muškarci su otvoreniji i prema ideji spavanja s robotom (48%) i prema zaljubljivanju u robote (43% muških ispitanika).

Istraživanje se osim seksualnih odnosa bavilo i s ostalim aspektima odnosa s umjetnom inteligencijom, te općenitom povjerenju prema istoj.

Većina visokoobrazovanih, čak 69 posto, vjeruje da bi umjetna inteligencija mogla uzeti njihov posao ili ga učiniti nevažnim za nekoliko godina. Oko 68,5% njih strahuje da će ih zamijeniti umjetna inteligencija, u usporedbi sa samo 55% drugih ispitanika.

Blagajnici (63%ispitanika), vozači (51%) i prevoditelji (42%) imenovani su kao zanimanja koja će najvjerojatnije preuzeti tehnologija umjetne inteligencije. Oko 25% ispitanika također vjeruje da su sljedeći na redu predstavnici službe za korisnike i skladišni radnici.

Više od 45% ljudi ima pozitivan stav prema tome da umjetna inteligencija preuzima kontrolu nad gospodarstvom. Neki tvrde da bi umjetna inteligencija mogla spriječiti korupciju i poboljšati gospodarstvo.

Osim straha da će umjetna inteligencija oduzeti posao (42% ispitanika) ili će je koristiti kriminalci (51%), ispitanici istraživanja zabrinuti su i zbog zlouporabe tehnologije umjetne inteligencije za širenje dezinformacija. Oko 78% čvrsto vjeruje da će to biti glavna prijetnja umjetne inteligencije. Za usporedbu, samo 3% vjeruje da će se AI osvetiti čovječanstvu.

Muškarci znatno više vjeruju AI tehnologiji od žena. Također su manje zabrinuti zbog potencijalnih prijetnji koje predstavlja tehnologija.