Istraživanje: Jedino liberali i bogati većinski podupiru masovnu imigraciju

Foto: Reuters / Carlos Garcia Rawlins

Dvije trećine Amerikanaca želi da vlada zaustavi karavane imigranata koji dolaze iz Središnje amerike, navodi istraživanje Rasmussen Reports.

Jedine skupine koje većinski podupiru masovnu imigraciju su liberali i oni koji godišnje zarađuju preko 200.000 dolara, znači bogatiji sloj društva.

Anketno pitanje glasilo je: „Treba li američka vlada zaustaviti imigrante koji putuju u karavani iz Hondurasa i ne dopustiti im ulaz u SAD sve dok se ne procijeni svaki pojedini slučaj zasebno?

Uzorak od 880 ispitanika pokazao je da se 60 posto njih protivi ulasku imigranata u SAD, dok je samo 30 posto za.

Konzervativci prednjače s 82 posto koji se protive imigraciji prema 13 posto poji ju podupiru, dok su politički neodlučni ispitanici s 55 posto protiv a 34 posto za imigraciju.

S druge strane, liberali sa 63 posto podupiru imigraciju. Samo liberalnih 24 posto ispitanika složilo se s pretpostavkom da „američka vlada mora zaustaviti imigrante od ulaska u zemlju“.

Po pitanju pripadnosti političkim strankama, 49 posto Demokrata podupire imigraciju, dok ih je 38 posto protiv.

Osim liberala, jedina skupina koja većinski podupire masovnu imigraciju je bogatiji sloj društva, odnosno oni čija godišnja primanja prelaze 200.000 dolara. Njih 52 posto poduprlo je ulazak imigranata u zemlju, dok je 38 posto protiv.

Po pitanju obrazovanja ispitanika, osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem u velikoj su većini protiv imigracije, njih 64 posto u odnosu na 22 posto koji ju podupiru. Kod osoba s visokim obrazovanjem također je više onih koji se protive, iako u manjoj mjeri, 49 posto je protiv a 38 posto za imigraciju.

Čak niti rasa ispitanika nije igrala ulogu, 58 posto crnaca i ostalih nebijelaca protivi se imigraciji, dok je 33 posto za nju.

Kao ključni pokazatelj, osim političkog opredjeljenja, pokazao se isključivo financijski položaj ispitanika, što je donekle i razumljivo uzevši u obzir činjenicu da imigranti iz Srednje Amerike ponajviše predstavljaju prijetnju američkoj radničkoj klasi i srednjem staležu, kojima predstavljaju jeftinu konkurenciju za njihova radna mjesta. Bogatijim Amerikancima s druge strane odgovara snižavanje cijena usluga i niže plaće radničkoj klasi, čime se isti dodatno bogate bez straha da će im Pedro biti konkurencija za njihovo visoko plaćeno radno mjesto.