Muškarci koji se nikad ne vjenčaju imaju dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti unutar otprilike pet godina nakon dijagnoze zatajenja srca u usporedbi s muškarcima koji su u braku ili su bili u braku i ženama bilo kojeg bračnog statusa, pokazalo je novo istraživanje.

American College of Cardiology objavio je u četvrtak novo istraživanje, koje je uključivalo studiju na 6.800 odraslih Amerikanaca između 45-84 godine. Istraživači su usporedili 94 sudionika studije sa zatajenjem srca u desetoj godini istraživanja i usporedili su stope preživljavanja od trenutka dijagnoze zatajenja srca prema spolu i bračnom statusu tijekom prosječnog razdoblja praćenja od nešto manje od 5 godina. Istraživači su prilagodili dob kako bi uzeli u obzir više stope smrtnosti među starijim ljudima i status raspoloženja kako bi uzeli u obzir poznati utjecaj depresije i poremećaja raspoloženja na zatajenje srca.

Prema rezultatima, muškarci koji nikada nisu bili u braku imali su dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti unutar otprilike pet godina nakon dijagnoze u usporedbi sa ženama bilo kojeg bračnog statusa. Doživotni neženje imali su oko 2,2 puta veću vjerojatnost da će umrijeti nego muškarci koji su bili u braku, ali muškarci koji su bili udovci, razvedeni ili rastavljeni nisu imali povećan rizik od smrti u usporedbi s oženjenim muškarcima. Bračni status nije bio značajan prediktor smrti među ženama.

“Postoji odnos između statusa veze osobe i njihove kliničke prognoze sa zatajenjem srca i važno je otkriti zašto je to tako”, rekla je Katarina Leyba, dr. med., stalna liječnica na Sveučilištu Colorado i glavna autorica istraživanja.