Istraživanje koje je proveo Aspiring Minds, vodeća svjetska tvrtka na području procjene zapošljivosti ljudskih resursa, otkrilo je da preko 95 IT diplomanata u Indiji nije sposobno riješiti osnovne zadatke računalnog programiranja. Samim time, u dim je isparila ideja zapadnih medija koji šire mantru o Indiji kao rezervoaru IT stručnjaka neophodno potrebnih europskom i američkom tržištu rada.

Prema istraživanju pod nazivom „National Programming Skills Report“, samo 4,77 posto budućih indijskih IT inženjera u stanju je napisati ispravan i logičan kod, što je minimum za obavljanje bilo kakvog programerskog posla.

Aspiring minds već godinama pomaže raznim tvrtkama, vladama i institucijama u procjeni i pronalaženju talenata. Među njihovim poznatijim klijentima nalaze se Sapient, Coca Cola, GE, Amazon, Genpact, Bank of America, CITI bank, HCL, Wipro, Tata Motors, Du Pont, Daimler, i Hyundai.

Preko 36.000 studenata iz IT područja s preko 500 sveučilišta sudjelovalo je u testu pod nazivom Automata, čija je zadaća procjena sposobnosti kodiranja kandidata. Rezultat je bio da samo 1,4 posto kandidata zna napisati funkcionalan, ispravan i efikasan kod.

Samo 36 posto kandidata u stanju je napisati bilo kakav funkcionalan kod. Nažalost, otkrili smo da od dva problema koja smo postaviti pred studente, samo njih 14 posto je bilo u stanju napisati funkcionalne kodove za oba problema, a njih 22 posto je uspjelo samo djelomično riješiti jedan problem. Kako bismo zadovoljili zahtjeve rastuće IT industrije, potrebni su nam kandidati znatno višeg tehnološkog kalibra i boljeg znanja programiranja.

Funkcionalno ispravan kod osnovni je preduvjet za programera… Istraživanje je pokazalo da samo oko 2 posto kandidata može napisati funkcionalan kod koji je ujedno i tražene efikasnosti.

Finalna procjena rezultata ispitivanja kategorizirala je kandidate u četiri skupine:

  • Znanje razine A4: Funkcionalno i logički ispravan kod: Muškarci 3.16 %, Žene  0.71%
  • Znanje razine A3: Funkcionalno ispravan kod s prisutnim anomalijama: Muškarci 3.48%, Žene 1.10%
  • Znanje razine A2: Funkcionalno neispravan kod: Muškarci 36.15%, Žene 22.93%
  • Znanje razine A1: Syntax Error: Muškarci 57.21%, Žene 75.25%