Istraživanje pokazalo da inteligentnije osobe preferiraju slobodu govora umjesto političke korektnosti

Istraživačica Louise Drieghe i kolege ispitali su 300 odraslih Amerikanaca pomoću platforme Mechanical Turk kako bi izmjerili kognitivne sposobnosti sudionika provođenjem testa koji uključuje točno pripisivanje riječi slikama.

Druge su studije pokazale da rezultati ljudi na tom testu usko koreliraju s njihovim rezultatima na sveobuhvatnim IQ testovima poput Wechslerove skale inteligencije odraslih.

Istraživači su zatim zamolili sudionike da daju svoj odgovor na izjave kao što su: “Svaki pojedinac ima neotuđivo pravo slobodno izražavati svoje misli” i “Cenzura govora ostavlja malo prostora za raspravu i različita gledišta”.

Sudionici su također zamoljeni da odgovore na izjave kao što su: “Naljutim se kad čujem da netko koristi politički nekorektan jezik” i “Pokušavam educirati ljude oko sebe o političkom značenju njihovih riječi”.

Rezultati pokazuju da postoji “umjerena pozitivna korelacija između kognitivnih sposobnosti i podrške slobodi govora, te umjerena negativna korelacija između kognitivnih sposobnosti i brige za političku korektnost.

Drugim riječima, što više kognitivnih sposobnosti osoba pokazuje, manja je vjerojatnost da će držati do političke korektnosti.