Najčešći oblik dijabetesa može se ukloniti posebnom prehranom koja rezultira i znakovitim gubitkom tjelesne mase. Oko polovice onih sudionika istraživanja s dijabetesom tipa 2, uklonili su svoj problem nakon 12 mjeseci prakticiranja nisko kalorične prehrane bez upotrebe lijekova.

Velika većina slučajeva ovog tipa dijabetesa povezana je s krajnje lošim načinom života, uz uobičajene uzroke poput loše prehrane, povećane tjelesne mase i neaktivnosti. Genetske predispozicije također igraju svoju ulogu.

Međutim, oko 300 ljudi u Britaniji, odlučilo je pokušati riješiti problem sudjelujući u DiRECT metodi (Diabetes Remission Clinical Trial), koju provodi organizacija Diabetes UK.

Polovica sudionika dobila je standardni oblik skrbi, dok je druga polovica sudjelovala u zahtjevnom, ali odlučnom programu smanjenja mase. U prvoj godini istraživanja, oko 46 posto onih koji su sudjelovali u programu pravilne prehrane bilo je u remisiji nakon 12 mjeseci.

Jedan od primjera uspješnih izlječenja je Isobel Murray (65), koja je izgubila 22 kg te joj više nisu potrebni lijekovi za dijabetes.

Bila sam na različitim lijekovima koji su se konstantno povećavali, a svakim danom sam bila sve bolesnija,“ ispričala je Murray. „Kada su mi liječnici da mi gušterača ponovno radi, osjećala sam se fantastično, apsolutno zaprepašteno. Nisam više na sebe gledala kao na dijabetičarku. Još uvijek provodim testove, ali ne osjećam se kao dijabetičarka.

Istraživanje je pokazalo da oko 86 posto onih koji su izgubili 15 kilograma ili više, dočekaju izlječenje. U kontrolnoj grupi, s konvencionalnim liječenjem, to je dočekalo samo 4 posto sudionika.

Također se pokazalo da je 57 posto onih koji su smanjili tjelesnu masu za 10 do 15 kilograma i 34 posto onih koji su smanjili masu za 5 do 10 kilograma, također otišlo u remisiju.

Remisija je definirana razinom glukoze u krvi manjom od 6.5 posto, odnosno 48 mmol/mol, uz uvjet da se najmanje dva mjeseca ne koriste lijekovi za dijabetes.

Istraživanje još uvijek traje, a sudionike će se promatrati u periodu do tri godine, budući da je proces ovog načina izlječenja ipak dugotrajan, ali sasvim očito pouzdaniji u odnosu na uobičajene metode koje ne zahtijevaju previše odricanja od ustaljenih navika koje su do bolesti i dovele.