Istraživanje koje je provelo Sveučilište Queensland otkrilo je da žene smatraju da su muškarci s bradom ženama privlačni i dominantni, kako društveno tako i fizički.

Istraživanje, objavljeno u časopisu „Psihologija danas“, provedeno je na više od 900 Amerikanki starosti između 18 i 70 godina, koje su ocjenjivale fotografije muškaraca s različitim stupnjevima dlakavosti lica.

Ženama je prikazano 30 slika na kojima su prikazani muškarci fotografirani bez brade, s punom bradom i fotošopiranim fotografijama na kojima su izgledali ili ženstvenije ili muževnije. Ocjenjivale su muškarce na fotografijama prema uočenoj privlačnosti za kratkoročnu i dugoročnu vezu.

Rezultati istraživanja ukazali su na to da su muškarci bili privlačniji, što je više na licu bilo dlaka. Bradati muškarci muževnijeg izgleda ocjenjeni su kao privlačniji, posebno za dugotrajne veze.

Istraživači tumače da bi razlog mogao biti taj što brada ukazuje na muškarca koji je društveno dominantan i fizički jači, a dlake na licu pojačavaju muške karakteristike, dok istovremeno maskiraju manje atraktivne dijelove lica.

Što se tiče percepcije muškosti, autori su priznali pozitivnu vezu između maskuliniteta lica i fizičke snage, borbene sposobnosti i društvene prihvaćenosti.

Autori napominju da muževnost lica može kod žena utjecati na izbor partnera za potomstvo, pružajući uvid u snagu i zdravlje muškarca.

Dalje, autori studije citiraju prethodna istraživanja koja pokazuju da se i sami bradati muškarci osjećaju muževnije i da posjeduju više testosterona u organizmu, što je bilo povezano i s višom razinom društvene dominacije.