Dansko istraživanje koje je obuhvatilo 9.857 muškaraca i žena u starosti od 36 do 52 godine, pokazalo je da postoji povišena stopa smrtnosti muškaraca u vezama ili brakovima u kojima postoje česti konflikti uzrokovani od strane žena.

Istraživanje je pokazalo da zbog nezadovoljavajućeg zajedničkog života kod muškaraca srednjih godina postoji tri puta veći rizik od smrti, a od onih koji su bili dio istraživanja, za njih 315 se vjeruje da je njihova smrt uzrokovana stresom nastalim zbog svađe s partnericom.

„Muškarci, za razliku od žena, imaju manje osoba s kojima mogu dijeliti svoje brige. Povjerljive razgovore o privatnim temama vode tek s nekolicinom prijatelja ili članova uže obitelji, a ima i onih muškaraca koji nikada o tome ne razgovaraju s nikim. To je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima”, rekla je doktorica Rike Lund sa Sveučilišta u Copenhagenu.

Ona kaže da je muškarcima partnerica često jedina osoba kojoj se mogu povjeriti po pitanju svojih briga i problema. Međutim, kad ona postane glavni uzrok briga i nerviranja, muškarci postaju depresivni, a to može biti pogubno za njihovo zdravlje.

Također, kad su pod stresom, oni su skloni brzoj hrani, alkoholu, muči ih nesanica, a to sve narušava zdravlje. S druge strane, dansko istraživanje je pokazalo da se žene za razliku od muškaraca manje uznemiravaju zbog svađe s partnerom te da svađa manje utječe na njihovo zdravlje.