Istraživanje ukazalo na servilnost režimu i jednoumlje njemačkih medija

Foto: BARBARA SAX / AFP

Njemački mediji odigrali su ulogu glasnogovornika političkih elita u prezentaciji imigrantske krize javnosti, ignorirajući bitne teme u praćenju tog, nakon drugog svjetskog rata najvećeg vala u Europi.

Nakon analiziranja tisuća novinskih članaka objavljenih u Njemačkoj između veljače 2015. i ožujka 2016. godine, istraživači iz medijske škole u Hamburgu i sveučilišta u Leipzigu otkrili su da su vodeći njemački mediji zakazali u objektivnom praćenju imigrantske krize.

Izvješće je dostupno na web stranici Otto Brenner fundacije, a kompletna studija bit će objavljena u ponedjeljak.

Istraga se fokusirala na velike mainstream medije kao što su Bild, Die Welt, Sueddeutsche Zeitung, i Frankfurter Allgemeine Zeitung, a direktno ih optužuje da su služili kao medijski aparat imigracijske politike Angele Merkel.

Unatoč velikim prosvjedima protiv aktualne politike Berlina, novinari su uglavnom podupirali političku elitu promičući koncept „kulture dobrodošlice“ (Willkommenskultur)  u Njemačkoj.

Veliki dio novinara zlouporabio je svoju profesionalnu ulogu i zanemario prosvjetiteljsku funkciju medija“, rekao je profesor Michael Haller, koji je vodio istraživanje.

Haller tvrdi da je većina članaka ignorirala mišljenje njemačke javnosti, te nije uzimala u obzir gledišta stručnjaka niti samih tražitelja azila.

U većini slučajeva, istraživanje je otkrilo da su članci previše sentimentalnog tona, te s premalo stvarnog istraživačkog rada.

Pored toga, zamjetno je da su ti isti mediji sve kritičare vladine politike otvorenih vrata proglašavali rasistima.

Autori istraživanja smatraju da je ovakav način izvještavanja  uvelike pridonio podjelama u njemačkom društvu te gubitku povjerenja u kvalitetu novinarstva.

Autor: Tribun