Anketu, koja je dio šireg istraživanja o francuskim predsjedničkim izborima, objavila je u četvrtak brazilska tvrtka Atlas Intelligence i tvrdi da u drugom krugu glasovanja Marine Le Pen ima prednost ispred aktualnog predsjednika Macrona.

Dok se istraživanjem očekuje da će predsjednik Macron pobijediti u prvom krugu glasovanja ovog vikenda s najmanje 27,8 posto glasova, a Le Pen biti na drugom mjestu s 21,3 posto, Le Pen je ispred Macrona u drugom krugu s 41,4 posto glasova posto glasova prema 40,8 za Macrona. 18 posto ispitanih kaže da su ili neodlučni ili da ne namjeravaju glasati.

U potencijalnom drugom krugu protiv konzervativnog pisca Erica Zemmoura, kandidatkinje desnog centra Valérie Pécresse ili kandidata krajnje ljevice Jean-Luca Melenchona, Macron bi presudno pobijedio, prema anketama, uglavnom zbog broja ljudi koji bi ne bi glasali, ostavili bi svoj glasački listić praznim ili nisu sigurni za koga glasati.

Le Pen je također imala najnižu ocjenu u pogledu negativnih stavova birača prema kandidatima, s 54,5 posto njih koji imaju negativan stav prema Le Pen u usporedbi s 55,8 posto protiv predsjednika Macrona.

Ukupno 68,8 posto reklo je da negativno gleda na Erica Zemmoura, dok je pariška ljevičarska gradonačelnica Anne Hidalgo imala još lošiju ocjenu od 69,5 posto koja je gleda negativno.

Anketa se poklapa s nedavnim istraživanjima javnog mnijenja koja pokazuju da je Le Pen dobila prednost u odnosu na predsjednika Macrona, koji je izbjegavao sudjelovati u bilo kakvim raspravama između predsjedničkih kandidata koji idu na izbore ovog vikenda.