Pored toga što se tragovi mikroplastike mogu naći doslovno posvuda, od morskih površina, poljoprivrednog tla, pa čak i do zraka kojeg udišemo, čini se da se mikroplastika uvukla i u nas same, u naš organizam.

Istraživanje koje su proveli austrijski znanstvenici Bettina Liebmann i Philipp Schwabl potvrdilo je da se tragovi mikroplastike mogu naći u gotovo svakom ljudskom organizmu. Istraživanje se svodilo na utvrđivanje nalaze li se tragovi mikroplastike u ljudskom izmetu, a rezultati su zapanjili znanstvenike – svaki uzeti uzorak sadržavao je tragove mikroplastike.

Devet od deset najčešćih polimera pronađeno je u uzorcima, uključujući polipropilen, polistiren i polietilen tereftalat. Ta tri polimera najviše se koriste za plastične boce i jednokratne posude za hranu.

Znanstvenici su poručili kako je ovo tek prva faza istraživanja prisutnosti plastike u ljudskom organizmu, kojom je dokazano da čovjek u sebe unosi plastiku, no pravo je pitanje koliko te plastike zapravo ostaje u organizmu kroz apsorbciju, te završava u krvotoku i raznim organima, kao i koje su zdravstvene posljedice toga.