Nedavno objavljena studija sugerira da konzumiranje LSD-a ili „čarobnih gljiva“ može pomoći ljudima da prevladaju ovisnost o alkoholu, što je još jedno od uzbudljivih otkrića moderne znanosti.

Ovdje postoji nevjerojatan potencijal,“ rekao je Matthew Johnson sa Sveučilišta Johns Hopkins za portal Inverse. „Za sada je dobro kladiti se da će ti alati biti široko primjenjivi na brojne poremećaje.“

U istraživanju, objavljenom u utorak u časopisu Journal of Psychopharmacology, istraživači su koristili društvene medije i internetske stranice za raspravu o drogama kako bi pronašli 343 osobe koje su priznale najmanje sedam godina problematičnog konzumiranja alkohola prije iskušavanja psihodeličnih opijata.

Oglas:

         

Potom su izvršili anonimnu anketu, pri čemu je utvrđeno da 72 posto tih osoba ispunjava kriterije po pitanju alkoholizma.

Istraživanje je pokazalo da su mnogi sudionici dramatično smanjili broj pića koje su konzumirali godinu dana nakon iskušavanja psihodeličnih opijata. Točnije, 83 posto sudionika više ne udovoljava kriterijima poremećaja konzumacije alkohola, a 28 posto je priznalo da im je psihodelično iskustvo promijenilo način života.

Teško je pokazati izravnu vezu između psihodeličnih iskustava i smanjenja konzumacije alkohola. Međutim, Johnson smatra da je logično da droge koje „otvaraju um“ mogu pozitivno utjecati na živote ljudi koji se bore protiv ovisnosti o alkoholu.

Kada razgovarate s nekim tko je uspio prevladati ovisnost, oni često govore o tome kako su morali odgovoriti na velika pitanja koja se povezuju s onim što je važno u životu“, rekao je Johnson. „Psihodelici potiču takve vrste pitanja.