Suprotno apokaliptičnoj propagandi o ugljičnom dioksidu kojeg u medijima spominju „klimatskio histeričari“, znanstvena studija objavljena u časopisu Nature Climate Change, a koju je podržala i NASA, otkriva da porast razine ugljičnog dioksida ima uvelike pozitivan utjecaj na rast zelenila Zemlji posljednjih 30 godina, s time da se u nekim regijama povećao životni vijek biljaka za više od 50%.

Studija pod naslovom Ozelenjavanje Zemlje i njegova snaga, koristila je satelitske podatke za praćenje i mapiranje širenja zelenila širom svijeta od 1982. do 2015. godine. Objavljena 2016. godine, ova studija je otkrila da rast razine CO2 u atmosferi uzrokuje „gnojidbu“ biljnog svijeta, što je rezultiralo povećanjem „ozelenjivanja“ na svim kontinentima.

Sažetak studije objašnjava:

Otkrili smo trajno i rasprostranjeno povećanje integriranog ozelenjavanja u određenom razdoblja na području 25% do 50% globalne vegetacije… Faktorijalne simulacije s više globalnih modela ekosustava ukazuju na to da učinci gnojidbe uz pomoć CO2 objašnjavaju porast od 70% promatranog trenda ozelenjavanja …

Drugim riječima, planeta postaje sve zelenija, a za to možemo zahvaliti rastućoj razini CO2, budući da je upravo to uzrokovalo oko 70% porasta zelenila širom planeta, tvrde znanstvenici. Više CO2 u atmosferi znači i više nutritivnih sastojaka za biljke, što očekivano potiče rast i širenje biljaka.

Prikaz promjena zelenih površina na Zemlji između 1982. i 2015. | Izvor: Boston University/NASA

Istraživanje je potvrdila čak i NASA koja je objavila videozapis o povećanju globalnog ozelenjavanja zbog porasta CO2, što će kod „klimatskih histeričara“ očekivano izazvati šok.

Na svojoj web stranici NASA u članku pod naslovom „Oplemenjivanje i ozelenjavanje Zemlje uz pomoć ugljičnog dioksida, otkriva studija ističe:

Od četvrtine do polovice površina Zemlje pokazalo je značajno ozelenjavanje tijekom posljednjih 35 godina, uglavnom zbog porasta razine ugljičnog dioksida u atmosferi, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Nature Climate Change 25. travnja.

Međunarodni tim od 32 autora iz 24 ustanove u osam zemalja vodio je istraživanje, koje je uključivalo korištenje satelitskih podataka NASA-inog spektrometra umjerene rezolucije i radiometarske instrumente visoke rezolucije Nacionalne oceanske i atmosferske administracije, kako bi se odredio indeks površine lišča, ili udio pokrivenosti zelenim lišćem, preko planetovog vegetacijskog područja. Ozelenjavanje predstavlja povećanje lišća na biljkama i drveću ekvivalentno dvostrukoj površini SAD-a.

NASA je tako bila prisiljena javnosti pojasniti ono o čemu se uči u osnovnoj školi, a što „klimatski histeričari“ očigledno pokušavaju negirati gurajući osnove biologije i botanike pod tepih.

NASA s tim u svezi dodaje:

Zeleno lišće koristi energiju sunčevog svjetla za fotosintezu kako bi kemijski kombiniralo ugljični dioksid izvučen iz zraka s vodom i hranjivim tvarima koje se izvlače iz tla kako bi proizvelo šećere, koji su glavni izvor hrane, vlakana i goriva za život na Zemlji. Istraživanja su pokazala da povećane koncentracije ugljičnog dioksida povećavaju fotosintezu i potiču rast biljaka.

Rezultati su pokazali da gnojidba ugljičnim dioksidom uzrokuje 70-postotni porast ozelenjivanja,“ rekao je koautor studije Ranga Myneni, profesor na Odjelu za Zemlju i okoliš pri Bostonskom sveučilištu.