Istraživanje tvrdi da vino povećava zaštitu od zaraze, dok ju pivo slabi

Tim kineskih znanstvenika analizirao je povezanost konzumiranja raznih alkoholnih pića i rizika povezanih s Covidom, donoseći uzbudljive vijesti za ljubitelje vina i razočaranje za ljubitelje piva.

Istraživači iz bolnice Shenzhen Kangning i bolnice Southwest pregledali su 473.957 ispitanika prosječne dobi od 69 godina iz baze podataka UK Biobank, uključujući 16.559 osoba pozitivnih na Covid. Podijelili su ih u skupine prema statusu pijenja i učestalosti konzumiranja alkohola (manje od tri puta tjedno, više od tri puta tjedno i nikad).

Postojeće britanske smjernice – manje od 14 jedinica tjedno, s malom čašom vina koja se računa kao 1,5 jedinica i litrom piva manje jakosti kao dvije jedinice – znanstvenici su prihvatili kao referentnu točku.

Istraživači su zaključili da „crno vino, bijelo vino i šampanjac imaju šanse smanjiti rizik od Covid-19”.

Ističući da teško opijanje nije zdravo ni uz jednu kategoriju alkoholnih pića, znanstvenici su precizirali da „konzumacija crnog vina iznad ili dvostruko iznad smjernica”, „niska učestalost konzumacije ojačanog vina (1-2 čaše tjedno) unutar smjernica”, i „visoka učestalost konzumacije bijelog vina i šampanjca iznad smjernica” imaju zaštitnu ulogu protiv Covid-19.

Status, učestalost, količina i podvrste alkoholnih pića nisu povezani sa smrtnošću povezanom s Covid-19”, također se zaključuje u izvješću objavljenom u Frontiers in Nutrition.

Zanimljivo, dok je zaštitni učinak crnog vina protiv Covid-19 bio značajan bez obzira na učestalost uzimanja alkohola, vjerojatno zbog najvećih koncentracija fenolnih spojeva u ovom napitku, „imalo je zaštitni učinak samo kada su ispitanici konzumirali alkohol u količinama više ili dvostruko iznad smjernica”.

Međutim, izvješće tima donosi loše vijesti za ljubitelje piva, jabukovače i žestokih pića.

Konzumacija piva i jabukovače povećala je rizik od Covid-19, bez obzira na učestalost i količinu konzumiranja alkohola”, navodi se u izvješću.