Oko 50 posto afričke djece nije registrirano pri rođenju te žive bez državljanstva, što često znači da ne mogu pristupiti osnovnim socijalnim uslugama poput zdravstvene zaštite i obrazovanja, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda, prenosi portal VOA.

Govoreći na petodnevnoj konferenciji u Lusaki u Zambiji, kojoj su prisustvovali afrički ministri nadležni za civilnu registraciju, šefica zambijskog UN-a Coumbia Mar Gadio, rekla je da im neregistriranje djece kao građana otežava izlazak iz siromaštva.

Mnoge afričke zemlje još uvijek nemaju odgovarajuće cjelovite i digitalne sustave za registraciju. Nažalost, više od polovice djece u Africi nije registrirano pri rođenju, što je temelj za bilo koji sustav registracije građana“, rekla je Mar Gadio.

Nastavila je:

To su građani koji su najizloženiji siromaštvu i ranjivosti. Ako nisu registrirani i uračunati, ili su iznimno isključeni, to utječe na sposobnost uživanja univerzalnih ljudskih prava i socijalne zaštite.

Migranti, izbjeglice i raseljeni zbog humanitarne krize posebno su ranjivi kad im nedostaju identiteti i putni dokumenti. Kompletan sustav civilne registracije znači da su milijuni Afrikanaca ušli u ovaj svijet i otišli bez ostavljanja traga službenih zapisa.

Direktor Afričkog statističkog centra pri Ujedinjenoj ekonomskoj komisiji Oliver Chinganya dao je pozitivnije mišljenje primijetivši „ogromno poboljšanje“ u registraciji afričke djece rođene u 42 od 45 zemalja Afrike.

Ono što smo primijetili je da je 54 posto zemalja digitaliziralo svoju civilnu registraciju širom kontinenta“, rekao je Chinganya. „Također smo primijetili da je 22 posto zemalja uspjelo digitalizirati svoje nacionalne sustave osobnih podataka. Što je veliko poboljšanje u odnosu na doba prije neovisnosti, čak i prije nekih 20 godina.

Zambija je jedna od zemalja koja je već digitalizirala svoje nacionalne sustave osobne iskaznice, iako je ministar unutarnjih poslova Stephen Kampyongo priznao da se još uvijek bore za proboj u ruralne zajednice.

Unatoč napretku koji je postignut u mnogim [afričkim] zemljama, još uvijek imamo ovaj jaz identiteta koji je prilično izražen. To je zbog povijesne pozadine ovdje i zemljopisnih izazova“, rekao je Kampyongo. „Još uvijek imamo ruralne dijelove afričkih država članica kojima je pristup geografski otežan. Raspravljamo o načinima i sredstvima za rješavanje nekih od tih izazova.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, od 2018. godine procjenjuje se da u svijetu živi 1,1 milijarda ljudi koji službeno ne mogu dokazati svoj identitet, a za polovicu se vjeruje da žive u subsaharskoj Africi.