Unatoč sveopćim apokaliptičnim i histeričnim najavama „zatopljivačkih teoretičara“, brojni atoli i otoci u Pacifičkom oceanu ne tonu zbog „globalnog zatopljenja“, već su na stabilnoj razini ili čak rastu.

Loše vijesti po revne „teoretičare“ i profitere na još jednoj globalnoj prijevari, donijelo je istraživanje Virginie Duvat sa francuskog Sveučilišta La Rochelle-CNRS.

Oglas:

 

Istraživanjem je obuhvaćeno 30 atola u Pacifičkom i Indijskom oceanu, te 790 otoka u periodu od nekoliko posljednjih desetljeća. Od tog broja čak 90 posto njih ostalo je na istoj razini u promatranom razdoblju, dok su neki čak dodatno povećali svoju visinu nad razinom mora.

Teoretičarima „globalnog zatopljenja“ već je desetljećima glavni argument postupno tonuće Maldiva i Tuvalua, što je čak i UN 2005. navelo na službeno predviđanje da će do 2010. u svijetu biti 50 milijuna „klimatskih izbjeglica“ koji će biti u potrazi za hranom i vodom.

Ipak, 2010. je broj takvih „izbjeglica“ bio – nula.

Tuvalu je i dalje naseljen te kopno nije prekrilo more, kako su govorila apokaliptična predviđanja. Maldivi su i dalje turistička destinacija s još pokojim aerodromom. Priča o „globalnom zatopljenju“ još jednom se pokazala kao profitabilna prijevara, budući da se nerijetko vrlo velike svote spominju po pitanju „borbe protiv“ još jedne iluzije.