Prema novom istraživanju čak 90 posto prehrambene soli u svijetu sadrži čestice plastike. Prisutnost plastike u soli brojnih svjetskih proizvođača utvrđena je prije nekoliko godina, ali nitko nije znao o kolikom problemu je zapravo riječ.

Istraživači iz Južne Koreje i organizacija Greenpeace istočne Azije proveli su istraživanja na proizvodima 39 proizvođača soli, pri čemu je mikroplastika pronađena kod njih 36, prenosi National Geographic.

Rezultati istraživanja objavljeni su i u časopisu Environmental Science & Technology.

Otkrića sugeriraju da ljudsko probavljanje mikroplastike putem morskih proizvoda ima snažnu poveznicu s onečišćenjem u određenoj regiji,“ navodi Seung-Kyu Kim, profesor pomorskih znanosti na Nacionalnom sveučilištu Incheon u Južnoj Koreji.

Uzorci soli uzeti su iz 21 zemlje Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Azije i Afrike. Sol tri proizvođača nije sadržavala miktoplastiku. Riječ je o soli proizvođača s Tajvana te Kine i Francuske.

Gustoća mikroplastike pronađene u soli varira među proizvođačima. Kod azijskih proizvođača pronađene su najveće količine mikroplastike, posebice u onoj koja se prodaje u Indoneziji. Upravo je ta zemlja druga u svijetu po zagađenosti plastikom.

Očekivano, najveća količina mikroplastike pronađena je u morskoj soli, a slijedi ju sol iz jezera te kamena.

Istraživanje procjenjuje kako svaki čovjek konzumira oko 2000 komada mikroplastike tijekom godine putem unošenja soli. Ipak, nepoznato je koliki je štetan utjecaj mikroplastike na organizam čovjeka zbog različitih zaključaka i podataka u preko 300 istraživanja.