Novo istraživanje pokazalo je kako je tijekom 2015. u Indiji provedeno 15.6 milijuna pobačaja. Stopa pobačaja u toj zemlji tako iznosi 47 na 1000 žena starosne dobi između 15 i 49 godina.

Istraživanje je provela organizacija Guttmacher Institute, koja ujedno i promiče prava na pobačaj. Njen osnivač je bivši predsjednik organizacije Planned Parenthood, Alan Guttmacher. U istraživanju su još sudjelovale državne institucije Populacijsko vijeće New Delhija i Međunarodni institut za znanost o populaciji.

Prema istraživanju, 81 posto pobačaja u Indiji vrši se upotrebom medikamenata, a 14 posto putem operativnih zahvata.

Proces pobačaja medikamentima opisao je dr. Anthony Levantino. Ovaj proces izvodi se unutar prvog tromjesečja, a pritom žena uzima Mifepristone (poznat i kao RU-486), koji sadrži tvari koje blokiraju djelovanje hormona progesterona, a koji se prirodno stvara tijekom trudnoće kako bi se fetus mogao razvijati. Bez ovog hormona, dolazi do raspada sloja maternice, nakon čega fetus odumire zbog nedostatka opskrbe krvlju i hranom.

Unutar iduća dva dana, žena uzima drugi preparat zvan Midoprostol (često zvan Cytotec) koji uzrokuje grčenje i krvarenje, pri čemu tijelo izbacuje fetus iz maternice.

U istraživanju se navodi kako je polovica od 48.1 milijun trudnoća u Indiji bila neplanirana, što je stopa od oko 70 na 1000 žena. Slične brojke mogu se naći i u Bangladešu (67), Nepalu (68), dok Pakistan ima čak 93.

Indija je 1971. usvojila Zakon o medicinskom prekidu trudnoće, koji je legalizirao pobačaj neovisno o razlozima zbog kojih je on zatražen.

Istaknuto biranim i bizarnim riječima, cilj ovog istraživanja je „poboljšati dostupnost i uvjete usluga pobačaja u zdravstvenim ustanovama, uključujući obuku i certificiranje većeg broja liječnika koji nude skrb oko pobačaja.