Britanske dobrotvorne ustanove upozoravaju da istraživanja pokazuju kako sve više ljudi u toj zemlji doživljava pogoršanje mentalnog zdravlja, među kojima i dvije trećine mladih.

Istraživanje provedeno nad 16.000 Britanaca pokazalo je da polovica odraslih osjeća kako se njihovo stanje pogoršalo tijekom prošle godine, od čega mnogi priznaju da se po prvi suočavaju s psihološkim problemima. Među mladima su pak čak dvije trećine onih čije mentalno zdravlje je doživjelo pad kvalitete.

Nacionalni ured za statistiku potvrdio je da je razina depresije porasla s 9,7 posto odraslih osoba na 19,2 posto odraslih u samo nekoliko mjeseci trajanja prvog vala pandemije.

Istraživanje provedeno u listopadu otkrilo je da 57 ispitanika ozbiljno brine zbog svojeg posla i financijske sigurnosti, dok je kod mladih u dobi od 18 do 24 zabilježeno da njih čak 80 posto osjeća psihološke probleme zbog osjećaja samoće i izoliranosti. Kod starijih generacija taj postotak je manji, kod umirovljenika to vrijedi za njih 50 posto.

Drugo istraživanje organizacije koja pruža psihološku pomoć mladim suicidalnim osobama, pokazalo je da devet od deset poziva za  psihološko  savjetovanje osobama sa suicidalnim mislima dolazi od osoba koje se žale zbog utjecaja mjera izolacije na njih.