Ogranak međunarodne organizacije Isusovačka služba za izbjeglice (JRC) u Hrvatskoj, pokrenuo je projekt otvaranja centra za integraciju imigranata u Zagrebu pod nazivom „Sol“.

JRC je putem platforme Indiegogo pokrenuo financiranje kampanje, a cilj im je otvoriti centar u koji bi postao središte za susret različitih kultura u kojem bi se imigrante podučavalo hrvatskom jeziku te im se pomagalo u traženju posla.

U naš Centar ‘Sol’ dovesti ćemo građanima Zagreba Siriju, Iran, Irak i druge daleke zemlje te njihovu kulturu, tradiciju i prekrasne ljude koji će s nama podijeliti svoja iskustva, priče i znanja. Potpora lokalne zajednice i prihvaćanje izbjeglica presudna je za njihovu integraciju jer se čovjek može ostvariti kao čovjek samo ukoliko sebe pronađe kod drugoga. Potrebno je samo otvoreno srce, kako bi vam se otvorila vrata našeg Centra,“ stoji u njihovoj objavi na platformi.

Od planiranih 25.000 dolara, JRC je zasad prikupio nešto manje od 7000.

S obzirom na dugogodišnju katastrofičnu i destruktivnu demografsku politiku hrvatskih vlasti, neovisno o imenu čelnih koalicija i stranaka, u Hrvatskoj bi se danas mnogim domaćim stanovnicima isplatilo biti „izbjeglica“.

Ova tvrdnja tim više ima svoje uporište u stvarnosti zbog činjenice da mnogi od ovih imigranata dolaze iz zemalja u kojima nema traga ratovima ili iz zemalja u koje je sam UN već vratio milijune ljudi.

Besplatni smještaj, makar i na par godina, za „probranu“ ekipu, džeparac, besplatno školstvo, nepostojanje ovrha, razni tečajevi, radionice i mnogo toga drugoga, većini su u Hrvatskoj nedosanjani san samo zato jer nisu „izbjeglice“.