Italija bi mogla biti prva europska zemlja koja će ukinuti sankcije Rusiji

Foto: Stefano Rellandini / Reuters

Rim će do kraja godine donijeti konačnu odluku daljnjem tijeku sankcija protiv Rusije, najavio je talijanski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini.

Njegova izjava došla je nakon što je Vijeće Europe najavilo da će sankcije Rusiji ostati na snazi do kraja siječnja 2019. godine.

Naše mišljenje je da sankcije nikome ne doprinose, uključujući talijansku ekonomiju. Tijekom ove godine u Bruxellesu ćemo potegnuti pitanje o reviziji te neefikasne odluke.

Salvini je dodao da je Italija „ponovno uspostavila dobre odnose s Rusijom po pitanju kulture, trgovine, industrije i sigurnosti“.

Prema Salvinijevim riječima, Rim želi suradnju talijanskih i ruskih tvrtki, kao i jačanje suradnje po pitanju sigurnosti. Također je najavio razgovore s ruskim predsjednikom Putinom po pitanju suradnje ruskih i talijanskih poljoprivrednika, koji bi se trebali održati u listopadu ove godine.

Trenutne sankcije između ostalog odnose se na izvoz mesnih prerađevina, ribe, morske hrane, voća i povrća, te žitarica. Ruska strana također je odgovorila sankcijama prema zemljama koje su uvele sankcije. U međuvremenu, sankcije su potakle rast ruske poljoprivrede, te je Rusija postala najveći svjetski izvoznik žita, proizvevši najveći urod u posljednjih 40 godina.

IZVORRT