Italija bilježi velik porast pokušaja samoubojstava među mladima

Italija bilježi velik porasta broja pokušaja samoubojstava i samoozljeđivanja među djecom i mladima u posljednjim mjesecima, ponajviše zbog nedostatka školskih i izvannastavnih aktivnosti, te posljedično nedostatka socijalizacije.

Hospitalizacija maloljetnika nakon samoozljeđivanja i pokušaja samoubojstava porasla je za 30 posto od mjeseca listopada, porast sličan onome koji je zabilježen u proljeće tijekom prvog vala korona virusa, rekao je dr. Stefano Vicari, šef odjela neuropsihijatrije u rimskoj bolnici Bambino Gesu.

Usporedbe radi, tijekom čitave 2011. godine ta bolnica zabilježila je samo 12 slučajeva hospitalizacije mladih zbog samoozljeđivanja i pokušaja samoubojstva, dok je tijekom 2020. godine bolnica zabilježila preko 300 takvih slučajeva, tvrdi dr. Vicari.

Slučajevi zabilježeni u Italiji uključuju zarezivanje vlastitih dijelova tijela, poput zapešća, bedara, trbuha, iskakanje kroz proz sa visine, vješanje, propucavanje vatrenim oružjem i predoziranje lijekovima.

Dr. Vicari smatra da je pandemija izravno odgovorna za ovaj porast, kao i za niz drugih psihičkih problema s kojima se djeca i mladi susreću, poput porasta mentalnih oboljenja, iritabilnosti, tjeskobe i nesanice.