Talijanske vlasti objavile su kako su deportirale trojicu Afrikanaca povezanih s islamističkim terorističkim skupinama. Među njima je i jedan koji je izrazio želju za ubijanjem „bijelih turista“ i „kršćana“.

Ministarstvo unutarnjih poslova dalo je u petak kratku izjavu u kojoj stoji kako su trojica Afrikanaca povezanih s islamskim ekstremizmom proglašeni „opasnim za nacionalnu sigurnost“ te da su iz tog razloga deportirani.

Prvi je 22-godišnji Marokanac, koji ima veliki broj kaznenih djela iza sebe. U listopadu prošle godine ispred sinagoge u Firenzi prijetio je prolaznicima nožem uzvikujući „Allahu Akbar“.

Drugi je 24-godišnji Gambijac, koji je optužen za suradnju s „međunarodnim terorističkim skupinama.“ U njegovom prijenosnom računalu istražitelji su pronašli planove za izradu i korištenje bombi kućne izrade.

Istražitelji su također pronašli i zapise u kojima je istaknuo svoju vjernost paramilitarnim formacijama u središnjoj Africi te je izrazio želju za ubijanjem „bijelih turista“ i „kršćana“ u Gambiji, napadima na hotele i crkve.

Treći muškarac je 28-godišnji Tunižanin koji je uhićen zbog posjedovanja droge i vandalizma. Tijekom suđenja uhićeni je više puta veličao djela Islamske Države, a napao je i policajce na sudu.

Gambija, Tunis i Maroko su zemlje u kojima nema ratnih sukoba.