Italija je protjerala tri radikalna islamska ekstremista za koja se smatra da predstavljaju sigurnosni rizik, uključujući egipatskog imama koji je predvodio islamsko kulturno udruženje u pokrajini Venecija.

Egipatski imam predvodio je islamsku udrugu La Pace – „Mir“ – a navodi se da je pratio salafiste, radikalnu islamsku sektu koju prate mnoge terorističke grupe širom svijeta.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je izjavu o deportaciji imama, rekavši prema Il Gazzettinu: „Bio je u kontaktu s ljudima, uključujući i one u drugim europskim državama, gravitirao je islamističkim krugovima i bio je posvećen zločinima. Otvoreno je izrazio svoje ekstremističko mišljenje tijekom govora koji je održan u salafističkoj džamiji al-Nur u Berlinu.

Džamija al-Nur bila je poznata po tome što je ugostila imame s radikalnim pogledima, uključujući i 2015. kada je imam šeik Abdel Moez al-Eila pozvao žene da se zatvore u kuće svojih supruga i tvrdio da je ženama zabranjeno odbiti spolni odnos sa supruzima.

Drugi deportirani ekstremist bio je Tunižanin kojeg je radikalizirao alžirski propovjednik koji je protjeran 2018. On je izbjegao uhićenje 2017., ali je pronađen u Švicarskoj u listopadu prošle godine.

Treći među deportiranima je i Tunižanin koji je privukao pažnju njemačke obavještajne službe kada se 2015. godine preselio iz Italije u Njemačku sa svojom talijanskom suprugom, koju je navodno oteo od oca. Istraga tvrdi da je pokušao uvjeriti svoju suprugu da putuje u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi.

Italija je u posljednjih nekoliko godina deportirala nekoliko radikalnih imama, uključujući imama Morrocana početkom ove godine koji je na društvenim mrežama objavio antisemitske i antikršćanske poruke.

Prošle godine, tuniski radikalni imam Mahmud Jebali, koji je u Italiju došao ilegalno, rekao je zatvorskim službenicima da će ih ubiti dok čeka deportaciju.

Prije ili kasnije svi ćete umrijeti, ući ćemo u vaše kuće i ubiti vas i pojesti vaše leševe“, rekao je službenicima.