Od 1. rujna takozvana Zelena ili Covid propusnica, za koju su potrebni dokaz o cijepljenju, dokaz oporavka od koronavirusa ili negativan test u posljednjih 48 sati, potrebna je za one koji se u Italiji ukrcavaju u zrakoplove, brze vlakove, brodove i autobuse, kao i za razne aktivnosti u zatvorenom prostoru, uključujući restorane.

Putnici u autobusima, zračnim prijevoznicima i brodovima morat će predočiti svoju zelenu propusnicu prilikom ukrcaja ili im neće biti dopušteno ulazak. Putnici brzih vlakova bit će dužni predočiti propusnicu tijekom svog putovanja ili će biti kažnjeni s od 400 eura do 1.000 eura zbog odbijanja, zatim će biti prisiljeni ući u izolirano područje vlaka, i spremiti se za silazak na sljedećoj stanici, prenosi Il Giornale.

Za vlasnike tvrtki i objekata u kojima treba propusnica također vrijede iste kazne, a ako tri puta prekrše mjere, njihovo bi se poslovanje moglo zatvoriti od jednog do deset dana.

Dok su kupci dužni predočiti zelenu propusnicu, prema Il Giornaleu, željezničko osoblje koje radi za državnu tvrtku Trenitalia i zaposlenici u tvrtkama poput restorana nisu dužni imati zelenu propusnicu za rad.