Italija i Slovenija započele su zajedničku patrolnu službu duž 200 kilometara zajedničke granice između dviju država u pokušaju zaustavljanja protoka ilegalnih ulazaka u Italiju.

Ophodnje su započele u ponedjeljak ujutro na bivšem graničnom prijelazu Lipica, u slovenskoj općini Sežana, s pripadnicima talijanske i slovenske granične policije koji se zajedno voze u istim patrolnim vozilima, prenosi ANSA.

Oglas:

        

Nove mješovite patrole odražavaju odredbe Memoranduma o razumijevanju (MOU) između Rima i Ljubljane o prekograničnoj suradnji, koje su nedavno potpisali šefovi za imigraciju i granice dviju vlada.

Memorandum o razumijevanju „temelji se na pozitivnim iskustvima sličnih oblika prekogranične suradnje koje je već započeo Odjel za javnu sigurnost i policije drugih susjednih zemalja, kao što su Austrija, Švicarska i Francuska“, navodi se u priopćenju talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Sporazum, nastavlja se u priopćenju, „će omogućit ubrzanje aktivnosti protiv nezakonitih migracija na ‘balkanskoj ruti’, koja već neko vrijeme bilježi nastavak migracijskih tokova koji – kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju – stižu u pokrajinu Friuli Venezia Giulia.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini već je uspostavio mnogo strože kontrole duž istočne granice u blizini grada Trsta uz potporu guvernera pokrajine Friuli Massimiliana Fedrige, stranačkog kolege.

Kao rezultat toga, od siječnja je talijanska policija uspjela uhvatiti gotovo 1.500 ilegalnih imigranata koji su pokušavali prijeći u Italiju.