Italija: „Mein Kampf“ pri samom vrhu najpopularnijih knjiga među srednjoškolcima

Foto: Adam Jones
Foto: Adam Jones
Foto: Adam Jones

Kontroverzno autobiografsko djelo i svojevrsni politički manifest Adolfa Hitlera, poznat pod nazivom „Mein Kampf“ ili „Moja borba“, našao se pri samom vrhu na popisu najpopularnijih knjiga među srednjoškolcima u Italiji.

Istraživanje talijanskog Ministarstva obrazovanja, u kojem su ankete poslane u osnovne i srednje škole diljem Italije, dalo je za mnoge neočekivane rezultate. Učenici čak deset srednjih škola istaknuli su „Mein Kapmf“ kao jedno od najdražih djela.

Od ljeta prošle godine, ova knjiga privukla je mnogo pažnje u Italiji, a novinski list Il Giornale čak je dijelio i besplatne primjerke nakon što su istekla autorska prava.  Zanimljivo je istaknuti da je list, koji je inače  vlasništvu brata Silvia Berlusconija, objavio kako je njihov cilj bio stvaranje otpora prema nacional-socijalizmu. Međutim, distribuiranje besplatnih primjeraka posebno se našlo na udaru od strane sad već bivšeg talijanskog premijera Mattea Renzija, koji je ovaj potez nazvao „neukusnim“.

Ministarstvo obrazovanja se pak dalo u istragu o tome kako se ovako nešto moglo dogoditi te su osudili (!) rezultate vlastite ankete.

Istražujemo kako se ovo dogodilo, ali smo uvjereni da to ne uključuje krivu interpretaciju naših uputa, već prije slobodan izbor,“ rekao je viši dužnosnik, Alexander Fusacchia.

Nakon Drugog svjetskog rata, autorska prava, odnosno izdavačka prava za „Mein Kampf“ prebačena su na njemačku saveznu državu Bavarsku, koja je zabranila sav tisak knjige. Zabrana je trajala sve do 1. siječnja ove godine, kada je pravo isteklo. U Njemačkoj je objavljena nova verzija knjige, s pratećim komentarima raznih političkih analitičara i sociologa, koji su svojim riječima pokušali opovrgnuti tekstove u knjizi.

Izvor: La Republica