Italija proglasila izvanredno stanje zbog enormnog priljeva ilegalnih imigranata

Talijanska vlada je proglasila izvanredno stanje u cijeloj zemlji, a vlada Giorgie Meloni se nada da će to pomoći Italiji da se nosi s rastućim valom imigracije. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi Italija u ljetnim mjesecima, ako se trenutni trendovi održe, mogla zabilježiti i do 50.000 novih dolazaka mjesečno.

Nove mjere, koje su u početku ograničene na šest mjeseci, namjeravaju osloboditi dodatna sredstva i novac za suočavanje s krizom. Samo tijekom Uskrsa oko 2000 ljudi iskrcalo se u nekoliko čamaca na mediteranski otok Lampedusa.

Uz hitnu pomoć u ukupnom iznosu od 5 milijuna eura, koja će se sliti u najugroženije regije u zemlji, izvanredno stanje također će omogućiti izgradnju dodatnih skloništa za migrante.

Do sada je ove godine talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova zabilježilo više od 31.000 ilegalnih ulazaka morem. U istom razdoblju prošle godine njihov broj iznosio je 7.900. Međutim, pravi strah je da bi u nadolazećim mjesecima s toplijim vremenom mogao stići dosad neviđen broj migranata.

“Italija riskira da na njezine obale mjesečno pristigne oko 50.000 ljudi, odnosno nešto manje od 2.000 migranata dnevno. Samo u ožujku iskrcaj je premašio 13.000 jedinica i ne treba vam kalkulator da biste tu brojku projicirali u ljeto kada će morski uvjeti biti optimalni veći broj dana. Ako se ove brojke projiciraju do kraja godine, Italija se izlaže riziku da će 31. prosinca imati više od 250.000 migranata”, piše Frances Gallici za novine Il Giornale.