Punjenje električnog automobila u Italiji koštat će 161% više nego prije godinu dana zbog viših troškova električne energije, izvijestio je prošli tjedan potrošački portal Facile.it.

“Zbog rasta cijena energije, u nekim je slučajevima punjenje električnog automobila skuplje od tradicionalnog. A ako ne punite kod kuće nego na javnoj brzoj stanici, cijene bi bile još veće”, navodi se u izvješću.

Stručnjaci su izračunali da je prethodni trošak punjenja električnog automobila u zemlji bio 50-70% niži nego za punjenje benzinskih ili dizelskih modela. Sada puna baterija ‘zelenog automobila’ može koštati više od punog spremnika benzina.

Studija je istaknula da bi, za male automobile, benzin za kilometražu od 1000 kilometara koštao vlasnika 83 eura. Za dizelski automobil cijena bi bila 71 euro. U međuvremenu, s električnim motorom bi vožnja iste udaljenosti koštala 85 eura, iako je samo prije godinu dana iznosila 33 eura.

Prema talijanskom Regulatornom tijelu za energiju, mreže i okoliš (ARERA), u trećem kvartalu 2022. takozvana jedinstvena nacionalna cijena električne energije porasla je gotovo četiri puta u odnosu na prvi kvartal. Stoga je regulator poduzeo dodatne mjere kako bi obuzdao daljnji rast cijena energije. Očekuje se da će prosječna talijanska obitelj potrošiti u prosjeku 1322 eura na struju godišnje, dok je 2021. prosječna potrošnja iznosila 632 eura.